نور مهمترین عنصر در عکاسی به شمار میرود و نورپردازی در عکاسی صنعتی مانند سایر زمینههای عکاسی، از اهمیت بالایی برخوردار است. نورپردازی مناسب، کیفیت نهایی عکس صنعتی شما را تعیین میکند! هر چه بیشتر درباره روشهای نورپردازی برای عکاسی صنعتی اطلاعات داشته باشید و بدانید که چطور از ترکیب منابع نوری مختلف در عکاسی بهره بگیرید، عکسهای باکیفیتتری خلق میکنید. ثبت بهترین تصاویر در عکاسی صنعتی به طور مستقیم در انتقال داستان صنعت موردنظر به مخاطبین ارتباط دارد. اما احتمالا برای شما هم این سوال پیش آمده است که با وجود نور مصنوعی و طبیعی، چگونه از منابع نوری به خوبی استفاده کنیم؟ در ادامه قصد داریم با ارائه نکات کاربردی، به آموزش نورپردازی در عکاسی صنعتی بپردازیم.
اهمیت نورپردازی در عکاسی صنعتی
عکاسی صنعتی، تمامی تلاشها، فناوریها و نوآوریهای پشت فرآیندهای صنعتی را به تصویر میکشد. بسیاری از مردم اطلاعی درباره آنچه در پشت صحنه فرآیندهای صنعتی رخ میدهد، ندارند و عکسهای صنعتی میتوانند این وقایع را به شکلی جذاب و منحصر به فرد به آنها ارائه دهند. میزان نور محیطهای صنعتی معمولا بر اساس شرایط کار در آن محیط تعیین میشود و ممکن است برای ثبت یک عکس خوب، خیلی کم یا خیلی زیاد باشد. برخی از تجهیزات صنعتی (مانند وسایل جوشکاری و برشکاری) نور زیادی تولید میکنند که بر کیفیت عکس تاثیر میگذارد. برخی از تجهیزات صنعتی بزرگ که بدنه فلزی دارند، میتوانند نور را بازتاب بدهند که این مسئله اثر منفی در تصویر شما خواهد داشت.
به همین دلیل است که عکاس باید در زمان ثبت عکسهای صنعتی، توجه زیادی به نورپردازی داشته باشد تا بتواند داستان موردنظر را به خوبی در عکس صنعتی خود روایت کند. انواع نور طبیعی و مصنوعی، متناسب با شرایط برای نورپردازی در عکاسی صنعتی استفاده میشود.
بهترین نور برای عکاسی صنعتی کدام است؟ نور طبیعی یا نور مصنوعی
با توجه به شرایط محیطهای صنعتی، نورپردازی در عکاسی صنعتی هم با نور طبیعی و هم با نور مصنوعی امکان پذیر است. هر کدام از این منابع نوری شرایط و مزایای خود را دارند و متناسب با شرایط میتوان از آنها استفاده کرد.
نور طبیعی در عکاسی صنعتی
نور طبیعی، نوری است که توسط منابع نوری طبیعی مانند خورشید یا ماه ایجاد میشود و معمولا به عنوان یک منبع نور کاربردی برای نورپردازی در عکاسی صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از مهمترین مزایای نور طبیعی، رایگان بودن آن است. اگر چه در عکاسی حرفه ای صرف هزینه برای خرید تجهیزات نورپردازی به ثبت عکسهای باکیفیت کمک میکند، اما گرفتن عکسهای خارقالعاده با استفاده از نور طبیعی هم امکان پذیر و گاهی ضروری است. شما میتوانید برای بهبود نور طبیعی محیط، از دیفیوزرها و رفلکتورها استفاده کنید که تجهیزات گران قیمتی نیستند.
البته باید توجه داشت که بزرگترین چالش در زمان عکاسی صنعتی با نور طبیعی، ماهیت غیرقابل پیش بینی آن است. میزان و زاویه تابش نور طبیعی بسته به زمان روز، آب و هوا، فصل و مکانی که در آن عکس میگیرید، متفاوت است. کیفیت نور، شدت و میزان نرمی آن میتواند در یک لحظه تغییر کند که بر کیفیت و رنگ عکسهای صنعتی شما تاثیر میگذارد.
نور مصنوعی در عکاسی صنعتی
نور مصنوعی، هر نوری است که با استفاده از تجهیزات نورپردازی (مانند فلاشهای استودیویی و لامپها) ایجاد شده باشد. این نور توسط وسایل برقی تولید میشود و معمولا به طور کامل توسط عکاس قابل کنترل است. معمولا شما میتوانید میزان نرمی، شدت، دمای رنگ و زاویه تابش را در نور مصنوعی کنترل کنید. یکی دیگر از مزایای نور مصنوعی در مقابل نور طبیعی، قابل پیش بینی بودن آن است. نور مصنوعی در هر ساعتی از شبانه روز، با زاویه تابش و شدت دلخواه در دسترس است. پس اگر در حال ثبت چندین عکس صنعتی در چند ساعت با استفاده از نور مصنوعی هستید، نگرانی خاصی درباره تمام شدن یا تغییر نور نخواهید داشت.
یکی از معایب نورپردازی مصنوعی، هزینه خرید تجهیزات است. بسیاری از تجهیزات نورپردازی، قیمت بالایی دارند و ممکن است خرید آنها برای بسیاری از عکاسان امکانپذیر نباشد. راهاندازی و نصب منابع نوری مصنوعی در مکانهای صنعتی، معمولا زمانبر است و به تجربه و فضای کافی نیاز دارد.
استودیو لحظه نگاری با در اختیار داشتن جدیدترین تجهیزات نورپردازی، بهترین شرایط نوری را ایجاد میکند و عکسهای صنعتی عالی و باکیفیتی را به شما ارائه میدهد.
کدام نورپردازی برای عکاسی صنعتی بهتر است؟
پاسخ مشخصی برای این سوال وجود ندارد و نمیتوان به طور قطعی یک روش نورپردازی را برای عکاسی صنعتی معرفی کرد. زیرا انتخاب منبع نور طبیعی یا مصنوعی، به عوامل مختلفی مانند مکان عکاسی، زمان، میزان نور طبیعی محیط و … بستگی دارد. این شما هستید که باید بر اساس سبک و داستان صنعتی که در آن عکاسی میکنید، انتخاب کنید که کدام منبع نوری بهتر است. همچنین برای انتخاب بهترین منبع نوری، میتوانید از بهترین عکسهای صنعتی روز دنیا الهام بگیرید. گرفتن بهترین عکسهای صنعتی زمانی ممکن است که بتوانید بر اساس نوع عکس و محیط عکاسی، تعیین کنید که کدام منبع نور مناسبتر است. با استفاده از تکنیکهای تنظیم نور محیط برای عکاسی، بهترین نور را برای محیط صنعتی خود ایجاد کنید.
روشها و نکات نورپردازی در عکاسی صنعتی
نکات مختلفی در نورپردازی برای عکاسی صنعتی لازم است مورد توجه قرار بگیرد که برخی از آنها را در ادامه بررسی میکنیم.
موقعیت نورپردازی
موقعیتهای نورپردازی برای عکاسی صنعتی با شرایط محیط، سوژه و نوع منبع نور ارتباط نزدیکی دارد. این مسئله که نورپردازی از جلو بهتر است یا از زوایای دیگر (مانند 45 یا 90 درجه)، کاملا به سوژه عکاسی شما مرتبط میشود. نور باید به گونهای تنظیم شود که تمرکز مخاطب را به سمت سوژه ببرد. اگر با نور مصنوعی عکاسی میکنید، به دلیل کنترل بهتر این منابع، کنترل بیشتری روی موقعیت نورپردازی تصویر خواهید داشت. در نور طبیعی امکان کنترل این موارد وجود ندارد و خیلی نمیتوانید روی موقعیت نورپردازی کار کنید.
وینیتینگ در عکاسی صنعتی
روشهای مختلفی در عکاسی صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد که یکی از مهمترین آنها، وینیتینگ (vignetting) است. وینیتینگ در عکاسی روشی است که در آن میزان روشنایی یا اشباع رنگ حاشیههای تصویر کاهش پیدا میکند تا توجه مخاطب، بیشتر به سمت مرکز تصویر یا سوژه جلب شود. در عکاسی صنعتی از این روش برای افزایش توجه به بخش خاصی از تصویر (مانند یک شخص یا وسیله خاص) استفاده میشود.
استفاده از تجهیزات برای ایجاد نور موردنظر
منابع نوری و شکل دهندههای نور (light modifiers) میتوانید در رسیدن به بهترین نورپردازی در عکاسی صنعتی به شما کمک کنند. فلاش دوربین، اسپیدلایت و منابع نوری پیوسته میتوانند نور مناسبی را برای شما فراهم کنند. استفاده از این وسایل فقط محدود به زمان استفاده از نور مصنوعی نیست. مثلا شما میتوانید در زمان استفاده از نور طبیعی، با استفاده از شکل دهندههای نور، نور تابیده شده به سوژه را به دلخواه خود بهبود دهید.
استودیو لحظه نگاری، با در نظر گرفتن محیط کار شما، خدمات عکاسی صنعتی را به صورت حرفهای به شما ارائه میدهد. کارشناسان این استودیو با برخورداری از تجهیزات مناسب نورپردازی و دانش کافی در زمینه عکاسی صنعتی، محیط صنعتی و سوژه های مدنظر شما را به بهترین شکل، به تصویر میکشند. این استودیو تمامی خدمات عکاسی صنعتی، عکاسی ورزشی، عکاسی معماری، عکاسی خانوادگی و … را هم به شما ارائه میدهد.
سوالات متداول
نورپردازی در عکاسی صنعتی چه اهمیتی دارد؟
نورپردازی در عکاسی صنعتی بسیار مهم است زیرا بعضی از تجهیزات صنعتی نور زیادی تولید میکنند و یا بدنه فلزی آنها میتوانند نور را بازتاب بدهند که این مسئله میتواند بر کیفیت عکس تاثیر بگذارد. به همین دلیل است که کیفیت تصویر و قابلیت تشخیص جزئیات به شدت به نورپردازی بستگی دارد.
چه مجموعه تکنیکهایی برای نورپردازی عکاسی صنعتی وجود دارد؟
مجموعه تکنیک های نورپردازی برای عکاسی صنعتی شامل تکنیک های روشنایی، بخش بندی، افزایش عمق میدان، نرمی نور، تعادل رنگ و… میباشد.
تکنیک روشنایی در نورپردازی چیست؟
تکنیک روشنایی در نورپردازی شامل استفاده از منابع نور، مثل فلاش، چراغ های مخصوص و… برای تأمین نور مورد نیاز برای تصویربرداری است.
تکنیک بخش بندی در نورپردازی چیست؟
تکنیک بخش بندی در نورپردازی شامل تقسیم نور به قسمتهای مختلف برای تأمین نور لازم برای هر قسمت از تصویر است.
تکنیک افزایش عمق میدان در نورپردازی چیست؟
تکنیک افزایش عمق میدان در نورپردازی شامل کاهش دیافراگم و افزایش شاتر سرعت برای تأمین دید پانورامیک و جزئیات بیشتر در تصویر است.
تکنیک نرمی نور در نورپردازی چیست؟
تکنیک نرمی نور در نورپردازی شامل کنترل شدت نور و کاهش تفاوت بین مناطق روشن و تاریک در تصویر است.
تکنیک تعادل رنگ در نورپردازی چیست؟
تکنیک تعادل رنگ در نورپردازی شامل تصحیح رنگهای تصویر به صورت دقیق و حذف تفاوتهای رنگی غیرضروری است.
چه نوع لامپهایی برای نورپردازی در عکاسی صنعتی استفاده میشود؟
به طور معمول، لامپهای هالوژن، LED و فلورسنت برای نورپردازی در عکاسی صنعتی استفاده میشوند.
چگونه میتوان در نورپردازی با نور طبیعی برای عکاسی صنعتی بهترین نتیجه را به دست آورد؟
برای به دست آوردن بهترین نتیجه در نورپردازی با نور طبیعی، بهتر است در ساعات خاصی از روز که نور خورشید نرمالتر است، عکس بگیرید.